Çocuklarda En Çok Görülen Yaz Hastalıkları

     Kızıma hamileyken ten rengi bana benzemesin diye çok dua ettim. Babası gibi buğday tenli olsun istedim ama maalesef teni de bana benzedi. 

     Beyaz tenli olmak çok güzel evet ama yine aynı oranda da dezavantajlı bir durum. Bir kere çok çabuk kızarırsın, çok narin ve hassas olur, alerjik bir tendir. Özellikle de bebekler de isilik olma riski çok daha fazla. Sanırım şuan da bebek ve çocuğu olan annelerin en büyük sorunu isiliktir. Ne kadar korumaya çalışsan da yaz geldiğinde isiliğin çıkmasını önleyemezsin.

    Klimalı ortam dışına çıktığımız da anında kendini gösteriyor. Kızım da özellikle ağız ve yanak kısmanda, boyun, sırt, kol ve bezin bağlandığı kısımda hafif de olsa görülüyor. Peki isilik konusunda ben ne yapıyorum? 
     İsilik için herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek yok. Kendiliğinden geçiyor fakat kaşıntısını azaltmanız için deniz suyunu öneririm. Ya da bu imkanınız yoksa evde düzenli olarak her gün ılık suyla yıkayabilirsiniz. Bir de bu çok tıbbi bir bilgi değil, (siz kullanacaksanız doktorunuza danışın, herkes de aynı etkiyi yapmayabilir.) sudocrem'i belki duymayan vardır.  Aşağıda resmini paylaşıyorum. Kızımda işe yarıyor. eğer isilik oluştuysa akşamları uyutmadan önce sürüyorum. Ama dediğim gibi doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
     





    Eeee peki tek sorun isilik mi? Hayır tabi ki yaz geldi. Her mevsimin olduğu gibi yaz aylarında da çocuklarımızı korumamız gerekiyor. İşte dikkat etmeniz gereken yaz ayı hastalıkları:


  1. Güneş Yanıkları:
Güneşte fazla kalmak, güneş yanıklarına sebebiyet vermektedir. Muhakkak ki güneşten koruyucu bir krem sürün. Bazı doktorlar güneş kremi kullanmanın da zararlarından bahsediyorlar, bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz. Ben sebamed'i ve garnier'ın çocuk güneş koruyucusunu kullanıyorum. Yine de ne olursa olsun saat 12.00-16.00 arası çocuklarınızı güneşe çıkarmamaya özen gösterin.

2. İshal:

İshal yazın daha çok e.coli nedeniyle ortaya çıkıyor. ismine daha çok turist ishali deniyor. Kirli suda yüzmek, kirli suların temas ettiği gıdaların tüketiminden kaynaklanıyor.  Bunu farkettiğiniz anda bol su içirmeye başlayın ve muz, patates püresi verebilirsiniz. Çocuğunuz 8 saattir idrar yapmıyorsa, dışkıda kan varsa, şiddetli karın ağrısı ve ateşi varsa hemen doktorunuza başvurun. 

3. Böcek, Sinek Sokmaları:

Yaz aylarında en çok karşılaşılan durumdur. Çocuğunuz da 10'dan fazla ısırık varsa, özellikle de dilini arı sokmuşsa, ateş, bulantı, kusma belirtisi gösteriyorsa doktorunuza başvurun. Hafif ısırıklar mevcutsa evde karbonatlı su ile temizleyebilirsiniz. %'1'lik kortizonlu kremler kullanabilirsiniz.

4. İdrar Yolu Enfeksiyonları:

İdrar yolu enfeksiyonları genelde kız çocuklarda daha sık görülür. Havuzlar risk taşımaktadır. Sık idrara çıkma, idrar da yanma sık görülen belirtilerdendir. Genelde doktorlar antibiyotik tedavisini başlamaktadır. Bu durumu engellemek için, havuzdan çıktıktan sonra hemen duş aldırıp, mayosunu değiştirmelisiniz.

5. Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları:

Deniz ve havuza giren çocuklarda buran tıkanıklığı, ateş ve öksürük gibi belirtiler görülebilir. En önemlisi de yüzücü kulağı dedikleri dış kulak enfeksiyonlarıdır. Korunmak için kulak tıpası kullanılmalıdır. Eğer işe yaramazsa havuzdan çıktıktan sonra alkol ile dış kulak yolu temizlenmelidir. 3 günde kulak ağrısı geçmezse, ateş varsa ve kulak arkası lenf bezleri şişerse doktora başvurmanız da fayda var.


Umarım sorunsuz bir tatil geçirirsiniz. Herkese iyi tatiller :)






Yorumlar

Popüler Yayınlar